Debatt/Litteraturdiskussion

Här kan du diskutera Anderz Harnings liv och skriverier med andra.

Debatt, Är Anderz Harning numera en dammsamlare som är helt fel i vår tid?
Per Svensson skrev så här i Expressen den 17 juli 2006 att ”somliga författare har varit så i fas med sin tid och sin publik att tiden blev kort och publiken försvann…..Nu dammsamlare liksom….Anderz Harning….Att vara helt rätt kan ur evighetens synvinkel visa sig vara helt fel”

Vad tycker du?

20 svar

 1. Anderz Harning kan aldrig bli helt fel!
  Tvärtom! Vi saknar honom i debatten i dag!
  Se bara på problemen i skolan som Harning påpekade för över 10 år sedan. Anderz Harning var möjligen före sin tid och om Per Svenssons evighet så är om 200 år kommer Anderz Harning fortfarande att vara helt rätt om vi inte snart får en ny regering och flera som Harning.
  Per Svensson har dammtussar mellan öronen!
  Mikael

 2. Dammsamlare! Vad fan snackar han om?
  Mogadondalen skrevs som en framtidsroman. Vi borde alla ha lyssnat på Anderz Harning. Hans böcker och kåserier var inte bara satir och sience fiction utan klarsynta framtidsprofetior. Övervakningssamhället är här!
  Så här skrev Svergies författarförbund för ett par veckor sedan:
  ”SFF protesterar mot regeringens krav på ökad kontroll och övervakning av medborgarna
  2007-03-07
  Sveriges Författarförbund går idag ut med ett öppet brev till regering och riksdag och ifrågasätter regeringens förslag att låta Försvarets Radioanstalt, FRA, avlyssna all telekommunikation som korsar landets gränser.
  Det hittills grövsta steget mot ett övervakningssamhälle är regeringens förslag att låta Försvarets Radioanstalt, FRA, avlyssna all telefon-, e-post-, fax- och SMS-trafik som korsar landets gränser. Förslaget strider mot grundläggande demokratiska rättigheter och riskerar att isolera Sverige från viktiga kontakter med omvärlden.
  Med regeringens förslag kommer personliga uppgifter om tiotusentals eller hundratusentals hederliga och laglydiga medborgare att hamna i sekretesskyddade statliga databaser. Risken för missbruk är enorm”

 3. Nej. Anderz Harning kan aldrig bli inaktuell.

 4. […] Debatt/Litteraturdiskussion […]

 5. Innanför mitt skallben definieras klassiker som ett verk som avnjuts och diskuteras av minst tre generationer i sträck.

  Även om nu Per S. närmast lät sorgsen då han skrev om Anderzverken är hans profetia för tidigt ute.

  Jag kommer trots risken att kallas kulturfascist tvinga mina barn att läsa honom då de mognat en smula.

  Parallellt med Ondskan, Frankenstein, Dr. Jekyll and Mr. Hyde och några till då, fast i låga årsdoser.

  Överdocerat kan bli till en spärr för livet.

 6. Intressant nog tar Per S. upp flera författare jag aldrig läst, så jag måste än en gång konstatera att kritiker i allmänhet blir FÖR belästa/pålästa/utlyssnade.

  De har ett slags behov av att skryta med sin bildning, alternativt upplysa pöbeln om hur fel deras smak och kunskap är, samt visa oss var kön ska ringla.

  Han undrar i artikeln som lätt berörde A. Harnings verk bl. a. följande:

  ”Och, för att ta ett exempel från arbetarlitteraturen, vart tog Jan Fridegård vägen?”

  Är inte själv speciellt beläst, men den frågan går ju lätt att besvara.

  I svenska skolor regerade på sjuttiotalet ett gäng svensklärare som tog det för självklart att vi skulle tvingas i ett antal hundra sidor arbetarlitteratur innan vi släpptes ut i den glättiga, falska verkligheten.

  Den som frivilligt läser Fridegård, har säkert ett annat uttryck i anletet än vi som motvilligt fick plöja honom och utan vägledning eller hur-man-gör-tips fick stå inför den lika ointresserade klassen och framföra en förment analyserande sammanfattning.

  Dessutom – vi var nästan alla arbetarbarn, och ingen jävel kände igen de lätt unkna bilder han målade. Det var som om herrgårdsromanen plötsligt blivit omdöpt till nutidsvetenskap. Om någon blivit frånsprungen av sin egen tid, är det J. F.

  Anderz lever, by the way.
  Hans romaner kommer att överleva samtliga kritikerplumpar i Svenssons stil. Förlåt honom, kära ni. Han vet icke …

 7. Nog har Anderz Harning fallit i glömska. Biblioteket här i staden säljer ut böcker som ingen lånar. Till min förvåning fanns även Tidningslorden av Harning med bland böckerna som skulle utförsäljas. Jag köpte den för en krona.

  När jag läst boken insåg jag att den handlade om lätt kamoflerade kulturpersonligheter i Göteborg på -60 och -70-talen. Eftersom dessa kulturpersonligheter är bortglömda i dag känns boken som ett slag i luften, nästan intetsägande.

  Anderz Harning kände exakt av tidsandan. Han läste av sin samtid. Trettio år senare är tidsandan en annan varför jag tror att han kommer att sälla sig till den stora skaran av författare som skrev för sin tid.

 8. Mitt mest bestående minne av att ha läst Anderz Harning är hans självbiografier ”Stålbadet” och ”Asfåglarna.” Jag tycker att han hade ett sätt att beskriva även denna fasansfulla barndom med mycket humor.

  Han blir aldrig inaktuell……..

 9. Sen kan man med behållning läsa Harnings och Guillous barndomsböcker efter varandra. De ovanstående och ‘Ondskan’, alltså. Skit i filmen. Den tappar som så ofta bort sig i fartblindhet och hjältebilder.

  Jag antar att de tu har träffats, då erfarenheterna så liknar varandras trots de helt olika uppväxtmiljöerna.

 10. Någon som vet om det finns planer på att spela in Harnings självbiografier som TV-serie eller som film?

 11. Hej EvaLis och Glad påsk!

  Självbiografierna stålbadet och asfåglarna finns redan som tvfilm med titeln ”Ondskans år” . 😀
  Huruvida den fortfarande finns att tillgå vet vi tyvärr inte- men du kan höra dig för hos Sveriges Television.

 12. Jag minns hans kåserier med det uppochnedvända porträttet. Var det inte i Aftonbladet?
  I vart fall minns jag dem som lite gnälliga och grundade på hans önsketänkande om ”byråkrater”, spritmonopol mm.
  Utdraget ur ”den svenska medkänslan”, som publicerats ovan är typiskt. ”Medkänsla” associeras direkt med sin motsats, fördömanden och moralism, och det blir hans startpunkt för en svepande kritik.
  Det var lite rättshaverist över honom.
  Detta omdöme gäller alltså hans debattartiklar, inte romerna.

 13. Jag har precis läst Stålbadet och Asfåglarna. Kände inte till författaren eller böckerna till för någon månad sen då en kompis rekommenderade dem. Jag är alldeles tagen av böckerna… hur man som Per Svensson kan mena att detta har gått ur sin tid kan man undra?! Jag undrar hur stark var egentligen den svenska nazismen under 30 och 40 – tal?

 14. Hej Anders
  Vad roligt att du gillar böckerna. 😀
  Exakt hur stark den svenska nazismen var under 30 och 40 – talet kan vi som står bakom den här bloggen tyvärr inte svara dig på (vi är litet för unga för det). Men att Sverige inte alls var så neutralt som vi gärna framställer oss som finns det ingen tvekan om.

 15. Hej Anderz-vänner!

  Det var jag som valde en Anderz-text om fiske till antologin Röster i Hälsingland. En text där AH både berättar om hur den aningslösa eller kanske profithungriga miljöförstöringen påverkar fisken, och om relationen mellan en far och en son och deras olika sätt att reagera när den skadade fisken dras upp.
  Själv var jag kollega till Anderz när vi båda skrev i GT på 70-talet. Han var bullrig, utrymmeskrävande och hjärtlig, som jag minns honom från en pressklubbsfest, där jag var ung och ny, kanske både litet lättskrämd och alltför nykter i sammanhanget.
  Sen råkade jag flytta till Hälsingland, och gillade starkt hans kåserier härifrån. Det var nog ett barn till mig som sjöng, när han skrev något halvbeskt om galande. Hon blev operasångerska sen.

 16. Vet inte riktigt var jag skall börja men vill helt klart läsa någon satir från dig. Försöker själv med en liten novell som heter Apan där apan skall anklaga människan för fusk och ovarsamhet i samhälle och miiljö.
  Vi behöver STARKA pennor i denna tid!!!

 17. I dessa tider av alliansregering, mobiltelefonkameror, twitter och diverse mediala högstatusapor på champagnelunch hos Malou är det trösterikt att en man som Anderz Harning åtminstone funnits.

  När jag läser hans böcker får jag en känsla av urkraft, något som herrar i stil med Per Svensson inte vet mycket om.
  Vad vi behöver är fler personer som vägrar vara Maktens språkrör, personer som har något att säga och som gör det med besked.

 18. När det av olika myndigheter runt om i landet fattas mer eller mindre skumma beslut, så kommer jag ofta att tänka på Anderz. Vad skulle han sagt om det här?
  Anderz skulle säkert ha många hälsosamt kritiska kommentarer till olika skeenden i vårt samhälle!

 19. En s.a.s recension av Stålbadet och Asfåglarna.

  http://snickerist.wordpress.com/

 20. Det är många år sedan. En fredageftermiddag kom jag och kollegorna från Försvarshögskolan som vanligt in för en veckoslutsöl i restaurang Sturehof vid Stureplan. Där träffade jag Anderz. Han hade intresse för militärhistoria.

  Vi höll därefter en gles kontakt, enär han bodde i Portugal. Han sände mig manus och vi tänkte ge ut en gemensam volym med militärhistoriska essäer. Tyvärr hann det aldrig bli av.

  När jag idag återfann mina bidrag till boken kom jag naturligtvis att tänka på Anderz och beslöt mig för att googla efter honom. Jag blev så glad då jag fann denna hemsida.

  Stellan Bojerud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: