Artiklar om Anderz

Här kan du hitta artiklar om Anderz skrivna efter 1992, om du skulle hitta en artikel som inte finns här får du väldigt gärna lägga in den – men kom ihåg att tydligt ange vem som har skrivit den, och var och när den blev publicerad.

Utdrag från Bernt-Olov Anderssons ”Gästrike-Hälsinge Litteratur” Gidlunds Förlag 1996:

…Författaren visste verkligen vad han talade om. Han satt inte bara på krogen som man ibland kan få intrycket av. I början av sjuttiotalet bodde han i Beirut och har berättat om sturska och helsvenska ”revolutionärer” som kom dit per charter men som blev mycket bleka när kulorna började vina.
Anderz Harning var också den enda västjournalisten som fanns på plats när ryssarna gick in i Prag 1968. Han klättrade upp på tanksen och tog fotografier som sedan såldes till de stora tidningarna i världen. Han var alltså ingen feg stackare som gömde sig bakom morsans kjolar. Han gav sig in i striden hur än oddsen såg ut och red ut de flesta stormar. Ändå var styvmodern Greta Harnings kommentar (i samtal med Jonas Sima 1982 och publicerat i bl.a. Ordfronts Magasin 5/91) till Anderz Harnings äventyr i Prag: ”Anderz har alltid varit vanvettigt feg och rädd för fysisk smärta… Han var pjoltig helt enkelt. Det värsta är Anderz’ feghet. Jag skrattade högt när jag läst om hans heroiska närvaro när Prag ockuperades. Jag tror han var så rädd att han sket i byxan, så det så!

Christer Enanders essä ” Vad var det jag sa!” tidningen kulturen den 16 februari 2007

Han var i livligt samspråk med två kvinnor. Harning var sannerligen inte vacker, men han ägde en karisma som kunde få vilket solarium som helst att slockna. Han ägde dessutom något sällsynt, något nästan gammaldags gentlemannamässigt – nämligen charm.
Egentligen skulle vi träffats på KB – alltså Konstnärsbaren på Smålandsgatan, inte Kungliga Biblioteket – men då kom Harning plötsligt ihåg att han var portad där. En gång när det nu kan ha varit kastade Harning ut Frank Baude – partiledaren för Kpml – genom det stora fönstret. Det hör kanske till saken att fönstret inte var öppet när Baude passerade på väg ut till trottoaren.

OCH:

Räven av Björn Afzelius

”Anderz Harning” Alex.se

”Hans dataarkiv sladrer om bureaukraterne” av Jørgen Nash (BT17 okt 88)

”Anderz Harning, i döda författares sällskap” Aftonbladet kultur  (13 jan 2000)

”Om ”Tidningslorden” av Gugglan det virtuella biblioteket

”Inte en Harning” av en man med ett skägg (3 nov 2008)

5 svar

 1. […] Göteborgs största tidning, samtidigt som svågern var chef för stadens största företag har Anderz Harning skrivit en mustig och kritisk roman, […]

 2. hej
  jag vill att ni skickar mej berättelser som heter MARKO.

  tack
  HUDA HAWASHIMI

 3. Hej Huda

  Vi kan tyvärr inte skicka novellen ”Marko” till dig.
  Novellen kan bland annat återfinnas i boken: ” Noveller nu” – en svensk antologi från 50-tal till 70-tal, sammanställd av Vivi Edström och Per-Arne Henricson. Vi föreslår att du går på biblioteket eller eventuellt till et antikvariat.

 4. […] Göteborgs största tidning, samtidigt som svågern var chef för stadens största företag har Anderz Harning skrivit en mustig och kritisk roman, […]

 5. […] Anderz Harning (Karl Anders Harning), född 4 april 1938 i Stocka i Harmångers socken norr om Hudiksvall i Hälsingland, död 23 april 1992 i Landvetter i Härryda kommun i Västra Götalands län, var en svensk samhällsdebattör, journalist, litteraturkritiker och författare, känd från radio och TV, bland annat som sommarpratare: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: