Anderz Harning om skolan

Så här sa Anderz Harning om skolan:

”…..Litteratur och kultur i allmänhet har naturligtvis ingen plats i den nya läroplanen. Självfallet skall de små liven inte behöva pressas med något så odemokratiskt som bokläsning. Förresten har ju författare och konstnärer och allt vad de kallar sig ingen kontakt med den verkliga verkligheten därinne i mysrummet med alla de myspysiga rosa kuddarna och med mysmajen som serverar saft och kakor innan han plinkar fram en discolåt på synthen.

Man kan fråga sig vilka värderingar det är som ligger bakom LGR 80. Sjuttiotalet har redan gett oss flera flumgenarationer som går omkring och pysslar med självförverkligandet. Men nu är det uppenbarligen meningen att slutgiltigt eliminera alla kunskaper. Framför allt tycks LGR 80 mena att varje form av avvikelse måste bekämpas. Elever med egna ideer och ambitioner skall med demokratiska medel fostras in i den stora härliga kollektiva gegga-soppan.

Man kan som sagt fråga sig vad som ligger bakom den här utvecklingen. Det är möjligen inte så att starka krafter inom Det nya frälset,den nya eliten,byråkratin, ser fram mot de sötebrödsdagar då folket äntligen är förvandlat till stumma lealösa lätthanterliga analfabetiska kräk?…………”

Vad tycker du? Hade han rätt eller fel? Hur ser det ut idag?

(om du vill läsa hela stycket så kan du köpa boken hos Tre böcker Förlag  här )

2 svar

  1. Hmmm….Ligger nog något i detdär ändå.

  2. Intressant återkoppling. Inte lika målande uttryckt men inte med desto mindre eftertryck understryker Leif Alsheimer (ordf. i Augustprisets romankommitté) tillkortakommanden i den svenska skolan rörande just utbildningens avsaknad av djupförståelsebildande verksamhet. (För vidare redogörelse hänvisas till Bildningsresan av Leif Alsheimer.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: